donderdag 7 december 2017

handleidingen

Ik ben niet de madam van de handleidingen. Ik lees die dingen zelden. Voornamelijk omdat die te dik zijn, te saai geschreven en dat het spul in kwestie zichzelf meestal wel uitwijst.

Een handleiding voor het leven daarentegen, dat was welkom geweest. Daar had ik vast wel eens de moeite voor gedaan om me doorheen te worstelen. Of ik had via de handige inhoudstafel kunnen doorbladeren naar de delen die op mij van toepassing zijn.
Je leert van alles op school, waaronder een hoop nutteloze zaken (zo heb ik in mijn job nog nooit uit mijn hoofd 2/6 moeten vermenigvuldigen met 5/9, enter het nut van een rekenmachine), maar hoe je het leven moet aanpakken, daar piept geen kat over.

Dat het leven niet all rainbows, unicorns en white fluffy clouds is, dat leer je maar door keihard met je smoel tegen de grond te kwakken.
Ik zag het misschien komen, The rembrandts zongen het al, So no one told you life was gonna be this way. Maar voorbereid zijn? Nee, niet echt.

Ga ik de onversneden waarheid dan aan mijn kinderen meegeven? Had ik graag gehad dat mijn ouders mij die onversneden waarheid hadden verteld? Ja, in die mate dat je daar mentaal klaar voor bent. Want aan wat flou advies heeft niemand iets. Aan een kop-in-het-zand-manier van leven ook niet. Niemand heeft dé wijsheid in pacht, wat mij gelukkig maakt, maakt jou daarom niet gelukkig en omgekeerd.
Maar daar wringt al vaak het schoentje, wat maakt ons dan gelukkig? Waar willen we voor gaan in het leven? En is het waard om die zaken na te streven als je daarvoor alles op z'n kop gaat zetten? Weegt het geluk van de ene op als de keuzes van die ene een negatieve invloed hebben op anderen?

Daarvoor zou ik die handleiding wel eens willen inkijken. Kan iemand ze mij eens bezorgen?

13 opmerkingen:

 1. bezorg je ze mij dan ook eens, die handleiding?
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oe, dat zijn geen makkelijke vragen die je je daar stelt, hè. Ik geloof dat je je ze al een tijdje stelt, neen? (schreef de stille lezeres voorzichtig)
  Ik herken het wel voor een stuk, o.a. dat dat je op school vanalles nutteloos leert, maar weinig over het leven (al vond ik de lessen Nederlands op dat vlak wel interessant de laatste twee jaar van de humaniora).
  Alleszins: ik hoop dat je terug rechtgekrabbeld raakt nu je tegen de grond bent gesmakt. Of de volgende keer minder hard valt. En dat je het vindt wat jou gelukkig maakt en je hart kan volgen. En wat dat is, kan niemand voor jou beslissen, vrees ik, daar bestaat geen handleiding voor. Al had ik ze zelf ook wel graag gewild. (ben zelf ook al verschillende keren gevallen, als dat een troost kan zijn)
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. merci voor je lieve woorden! Ik stel ze idd al een tijdje en ik hoop zo hard dat het eindelijk eens gedaan is voor ik geen goesting meer heb om recht te kruipen :/

   Verwijderen
  2. Ai toch...niet fijn. Ik hoop mee, ik steek alvast mijn beide duimen in de lucht!

   Verwijderen
  3. (ik wou je iets mailen maar je maillink rechts werkt niet...)

   Verwijderen
  4. je kan me bereiken op annelies punt de punt smedt @ Hotmail punt com

   Verwijderen
 3. Dat klinkt als een flinke kluif.... sterkte! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vrees dat ieder een aparte handleiding heeft, en dat er daarom nooit een boek zal over verschijnen. Ik leerde relativeren, genieten van kleine dingen, stilstaan en vooruit kijken. Ook al is het soms moeilijk, en bestaan er geen eenhoorns, na regen komt echt wel zonneschijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leerde je net na dat vallen niet weer keihard opstaan, misschien terug te struikelen of zelfs terug keihard vallen maar dan weer doorgaan? Anders hoop ik dat dit snel komt. En weet dat er overal (in't echt of virtueel) mensen zijn je willen ondersteunen als dat rechtkrabbelen wat moeilijker gaat. x

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die handleiding kan ik ook wel gebruiken...Maar het leven bestaat nu eenmaal uit vallen (keihard) en opstaan.Knuffeltje en troost je,ik ben ook verschillende keren opnieuw moeten op staan.

  BeantwoordenVerwijderen