woensdag 17 oktober 2012

er zijn zo van die dagen...

Kinders, dat ze rap groeien zeg ik u! Voor je het weet passen ze niet meer in hun kleertjes die maar een maand of 5 oud zijn...
Mila is een buik-poep kind. Als je haar in haar blootje ziet staan heeft ze dus een vooruit stekend buikje en een achteruit stekend poepje. Een buik-poep kind dus.
Haar jurkjes zijn telkens als eerste te klein aan de buik, dat begint daar te spannen, en waar ik al es van denk: 'dan ziet ge mijn buik nie want die wordt plat geduwd!' is voor een klein kind niet zo tof om aan te doen. Voor Mila moet alles soepel en ruim zitten, der mag niets tegenwerken. Van corrigerend ondergoed heeft ze nog niet gehoord, wat is kind zijn toch fantastisch!

Veel jurkjes die ze in de zomer droeg beginnen dus te spannen. Hoogste tijd voor een paar nieuwe exemplaren dus. Of toch alvast 1 nieuw exemplaar, voor de andere wacht ik nog eventjes op het geschikte patroon.

Ik koos hier eigenlijk een heel simpel exemplaar, een basis bovenstuk met een stolpplooirokje eronder.
Een piece of cake vond ik zelf! Uit mijn beginfase van het naaien zou ik nogtans moeten weten dat dat niet altijd het geval is...

Er zijn namelijk van die dagen waarom alles al eens fout dreigt te lopen. Maar dan ook echt alles!
Ik begon met het stofje te knippen, tot daar ging alles wel vlotjes.
Veel tijd had ik niet om de hele jurk in 1 keer af te werken. Vriendjes op bezoek, zelf weggaan, herfstmoeheid... dat maakte dat de jurk ook in stukken werd gemaakt, te beginnen met het bovenstuk. Het in elkaar steken, da was inderdaad piece of cake. Maar toen da gereed was, vond ik het precies ma wa kort uitvallen. Kind es in bovenstuk gewrongen om maat te bezien en dat werd toch goedgekeurd. Weliswaar een beetje raar vallen aan de rechterkant ma kom, met de rok er aan te hangen zou dat wel gelukt zijn.

Rits weer open en daar had je probleem 1... te ver getrokken met de rits en het stopijzerke viel op de grond terwijl ik de sluiting vast had in mijn hand... Ok, geen repareren aan, die rits moest er weer uit... Op dit moment was ik nog niet al te erg aan het vloeken, het was mijn eigen fout, ik moest maar een paar keer over de rits gestikt hebben...

Volgende naaidag, nieuwe blinde rits erin gezet, nog nooit was een rits zo blind bij mij! Hoera daarvoor! ze zat er effenaf goe in! Dit ging het begin zijn van een nieuwe, goedlopende start, ik kon het voelen!

Streepjes werden op de rok gezet, plooikes werden er in gelegd, gestreken en vastgenaaid. Alle, mijn brotherke werd eerst helemaal opengelegd en geïnspecteerd, ontdaan van stof en terug ineen gestoken. De reden? de spanning van mijn draad deed raar, er waren lusjes aan de onderkant, nog nooit gehad. Maar probleem opgelost door mijn vriend eens te opereren.

Daarna liep ook alles vlot! Rok ging aan het bovenstuk vastgemaakt worden. Eerst mooi spelden om te zien waar de plooikes elkaar moesten raken, dat had ik goed geleerd! Maar toch, op de ene of ander manier is er iets fout gelopen, en kwamen de plooikes nie mooi op elkaar, in de verste verten nie meer eigenlijk... maar kom, zooooo hard zou dat niet opgevallen hebben vond ik, uiteindelijk als mila speelt en de plooikes gaan wat meer openstaan is er geen kat die nog ziet dat dat geen echte plooi was...

Rokdeel werd toch aan bovenstuk gespeld en werd vastgestikt. Maar ergens middenin breekt de naald. Ok, geen idee hoe dat kwam, maar geen nood! Gelijk ik voorraad heb (de veritas kan soms jaloers zijn op mijn voorraad...), naalden genoeg. Dacht ik toch... Stretchnaalen in veel maten, een paar tweelingnaalden, Jerseynaalden en jeansnaalden... maar geen standaard naalden meer... Ok, geen probleem, ik haal er wel ene uit de overlock en morgen ga ik om een nieuwe voorraad van 15 pakskes.

Er word verder gestikt aan het kleed, naald breekt weer... Pas dan zag ik dat ik over het stopijzertje van de rits wou stikken, wat dus niet gaat...
2e naald werd uit de overlock gehaald en in de brother gestoken. Stopijzerke werd naar omhoog geschoven en er kon worden verder genaaid.

En net als je denkt dat je nu toch wel alle miserie hebt gehad zie je dat je, bij het inzetten van de 2e blinde rits, toch iets te veel naad hebt gebruikt van de voering, en dat de voering nu eigenlijk iets te klein is en niet helemaal kan meegestikt worden...
Dat is het moment waarom men kan stellen dat trop teveel is...

Ik heb de boel toch ma afgewerkt, kleed gezoomd (waarbij ik voor de laatste 10 cm ook nog eens mijn spoel moest heropwinden omdat ze leeg was) en kijk ja, al bij al valt dat nog wel mee, maar de linkerkant, die blijft wat raar vallen vind ik.

Kom Mila gaat het wel aandoen, het valt best mee, maar het is zeker niet mijn beste werk.
Al een sjans dat het een vreed schoon stofke is!


13 opmerkingen:

 1. Mila ziet er toch heel tevreden uit met haar mooie nieuwe jurk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ocharme ik krijg medelijden met je. Maar het is toch een leuk kleedje geworden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik zie er toch gelijk niets mis aan, op de foto's althans...dus dan zal het wel meevallen! ne gewone mens (naai-leek dus) zal dat niet zien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. ocharme, zo veel miserie! maar het is heel mooi geworden hoor, ben fan van het stofje!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Herkenbaaar, ik had vorige week ongeveer zoiets voor met een broek. Wij zijn straffe madammen dat we dan toch doorzetten en ons kinders dat toch (durven) aandoen! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. de doorzetter wint. Ik zal er nooit aan beginnen, plooitjes enzo...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Pas op de kapstok zag ik wat je bedoelde met 'de linkerkant'. Uw model is er alvast zeer schoon mee. Heel herfstig met dat oranje. En Mila die lacht op de foto, dat moet toch zijn dat ze 't OK vindt ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Amai, al die miserie :) Hier ook een buikkindje. Wat ik daar vervelend aan vind, is dat ze haar rokjes altijd net onder haar buik trekt, wat het model meestal geen goed doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een hindernissenparcours ! Nog chance dat dat zo'n schoon kleedje als resultaat geeft ... want ik kan alleen maar zeggen dat Mila er echt heel mooi mee staat !

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ondanks alle tegenslagen is het toch een heel mooi kleedje geworden!

  BeantwoordenVerwijderen